srijeda, 12. studenoga 2014.

MITOZA

Stanične diobe osiguravaju razmnožavanje stanica. Od ranije nam je poznato da postoje dvije vrste staničnih dioba – mitoza koja predstavlja diobu tjelesnih stanica i mejozakoja predstavlja diobu pri kojoj nastaju spolne stanice.
Mitoza je stanična dioba koja teče geometrijskom progresijom što znači da od jedne stanice nastaju dvije, pa od te dvije četiri, od njih osam, nakon toga šesnaest stanica  sve dok stanične diobe traju. Osnovna osobina mitoze kao stanične diobe jeste da sve stanice koje nastaju bivaju iste kao i izvorišna stanica, odnosno majka stanica. Mitoza je stanična dioba koja prolazi kroz dvije diobe:
  • Kariokineza koja podrazumijeva diobu jezgre;
  • Citokineza koja podrazumijeva diobu citoplazme stanice.
Svaka od ovih dioba prolazi kroz nekoliko značajnih faza:

  • Interfaza je period mirovanja stanice, odnosno period u kojemu se stanica priprema za diobu. Ova priprema podrazumijeva stvaranja svih elemenata koji su neophondnih za diobu stanice. Ti elementi su enzimi, proteini, aktivatori i sl., a najvažniji preduvjet za diobu stanice jeste udvostručenje genetičkog materijala stanice odnosno udvostručenje molekule DNA (ova molekula je jedina molekula u živome svijetu koja može samu sebe proizvesti).
  • Profaza je početna faza mitoze u kojoj dolazi do procesa spirilizacije genetičkog materijala pa on postaje bolje vidljiv u stanici. Genetički materijal je sada udvostručena molekula DNA koja u procesu spiralizacije stvara strukture koje se nazivaju kromosomi. Svaki čovjek ima 46 kromosoma u tjelesnim stanicama i ovaj se broj označava kao diploidna ili dvostruka kromosomska garnitura (2n) zato što nastaje kombinacijom 23 kromosoma od oca i 23 od majke. Spolne stanice imaju 23 kromosoma i ovaj kromosomski set se označava kao haploidna kromosomska garnitura (n). U profazi dolazi do uništavanja jezgrine ovojnice i dolazi do začetka diobenog vretena.
  • Metafaza predstavlja narednu fazu mitotičke diobe u kojoj su kromosomi napredovali u procesu spiralizacije i sada se najbolje vide. Prethodno su se prikačili za niti diobenog vretena i doputovali u središte stanice.
  • Anafaza je faza koja nastupa poslije metafaza u kojoj kromosomi počinju svoj put na polove stanice po nitima diobenog vretena. 
  • Telofaza predstavlja posljednju fazu diobe jezgre gdje su kromosomi došli na oba pola stanice. Nakon telofaze uslijedit će citokineza ili dioba citoplazme pri čemu nastaju dvije nove stanice istovjetne onoj od koje su potekli.

    Nema komentara:

    Objavi komentar