srijeda, 12. studenoga 2014.

MEJOZA

Mejoza predstavlja staničnu diobu pri kojoj nastaju spolne stanice. Ova dioba je dosta složenija od mitoze, zbog činjenice da se broj kromosoma sa diploidne kromosomske garniture (2n) reducira na haploidnu kromosomsku garnituru (n). Mejoza prolazi kroz dvije uzastopne diobe i to kroz prvu mejotičku diobu i drugu mejotičku diobu. Sve promjene bitne za redukciju broja kromozoma odvijaju se u prvoj mejotičkoj diobi. Za proces same mejoze ponovno je značajna interfaza u kojoj se stanica priprema za diobu. U ovoj fazi ponovno dolazi do udvostručavanja molekule DNA. Nakon interfaze uslijedit će nekoliko veoma važnih faza prve mejotičke diobe:

  • Profaza prve mejotičke diobe gdje dolazi do spiralizacije kromosoma i posebnog procesa nazvanog crossingover koji predstavlja razmjenu genetičkog materijala između kromosoma. Prije same razmjene dolazi do sparivanja homologih kromosoma u stanici (kromosomi koji pripadaju istom paru i nose gene za iste osobine) pri čemu nastaju tetrade – strukture sastavljene od četiri jedinice nazvane kromatide. Kada se formiraju tetrade dolazi do razmjene genetičkog materijala između nesestrinskih kromatida i ta pojava se naziva crossingover i vrlo je bitna za proces nasljeđivanja razmjena se odvija preko posebnih struktura koje nastaju u profazi prve mejotičke diobe, a nazivaju se hijazme.
  • Metafaza prve mejotičke diobe vrlo je slična metafazi mitoze. Dakle, kromosomi koji su doživjeli genetičku rekombinaciju putuju preko diobenog vretena u središnji dio stanice.
  • Anafaza prve mejotičke diobe počinje kada kromosomi sa razmijenjenim genetičkim materijalom krenu na polove stanice, oni se kreću po nitima diobenog vretena.
  • Telofaza prve mejotičke diobe nastupa kada kromosomi stignu na polove stanice. Tu počinje citokineza i stanica se dijeli na dvije stanice koje imaju razmijenjeni genetički materijal. Taj genetički materijal je po mnogočemu poseban, jer prije svega ne možemo reći da je on polovičan, jer se ne sastoji od 23 kromosoma nego, od 46, ali ne možemo reći niti da je udvostručen jer u sebi nose i dijelove kromosoma koji su se pomiješali.
 Na kraju ove diobe dvije stanice koje imaju razmijenjeni genetički materijal ulaze sada u drugu mejotičku diobu koja je vrlo slična mitozi. Sada će doći do redukcije broja kromosoma sa  na haploidan broj, jer će se sada kromosomi podijeliti još jednom, ali naravno bez udvostručavanja molekule DNA jer ona nije moguća zbog genetičke rekombinacije, tako da će krajnji proizvod biti četiri stanice sa haploidnim brojem kromosoma ili 23 kromosoma.




Nema komentara:

Objavi komentar