subota, 25. listopada 2014.

Utrka na 100 metara

Olimpijske igre u životinjskom svijetu

Natjecatelji: običan europski zec (Leporidae europaeus), gepard (Acinonyx jubatus)

Usain Bolt sprinter s Jamajke, trenutno drži svjetski rekord na 100 metara, koji iznosi 9.58 sekundi, i na 200 metara 19.19 sekundi. Ako to preračunamo prema formuli za brzinu doći ćemo do rezultata da je njegova prosječna brzina 10,44 m/s. Kada njegovu brzinu pretvorimo u km/h dobili bi da se kreće prosječnom brzinom 37.6km/h, što je nešto malo više od ograničenja za brzinu kretanja motornih vozila u blizini škole. Međutim, ako bi u borbi za medalju sudjelovao i evropski zec, čovjek bi za njim zaostao 4 sekunde.

Ovaj Useinov konkurent može da dostigne brzinu od 77 km/h. Gotovo je neuhvativ kada osjeti opasnost. Tajne ovog divljeg trkača, velikih ušiju i bistrog pogleda, se krije u građi zadnjih nogu koje funkcioniraju kao opruge a ne smijemo zaboraviti ni veoma snažne mišiće nogu. Svi skupa rade kao sistem dugih poluga povezanih tetivama koje savršeno dobro iskorištavaju energiju. U punoj brzini Usin napravi iskorak 2.7 - 2.9m a naš zec može skočiti 3m iako mu je dužina tijela oko pola metra. Ni skok u vis mu ne ide loše. U toj disciplini bi skakao 5.5 metara. Iako je običan europski zec najbrži kopneni sisavac u Engleskoj i ubraja se među 6 najbržih životinja na svijetu. Za njega bi utrka na 1000m mogla biti po život opasna. Odgovor je upravo u anatomiji njegovog tijela, tj. karličnih kostiju koje omogućavaju snažne skokove i brzu promjenu pravcu kretanja, tako da bi zec sigurno brzo bio diskvalificiran iz utrke zbog prelaska u susjednu stazu.

Sigurno znate da je najbrža životinja na svijetu – gepard (Acinonyx jubatus) ! Ovaj pjegavi sprinter iz porodice mačaka prilikom lova može trčati brzinom od oko 115 km/h što je oko 32 m/s. To je oko tri puta brže od najbržeg čovjeka - Useina Bolta !!!! Gepard ima izuzetno elastično kralježnicu koja se pri svakom pokretu savija i ispravlja, djelujući kao opruga koja potiskuje tijelo naprijed. Ima dobro razvijene mišiće, lagan kostur , duge noge (najduže u svijetu mačaka) i kandže koje se ne mogu uvući. Međutim ni on ne može baš dugo izdržati u utrci za plijen takvom brzinom. No, na sreću samo 60 sekundi mu je potrebno da savlada plijen.

Nema komentara:

Objavi komentar